door Thomas Vanbrabant, filmpodcaster bij Zaal 4.

Free State of Jones – de nieuwe Matthew McConaughey – krijgt rake klappen. De recensenten zijn keihard en niemand gaat ‘m bekijken in de bioscoop. Het waargebeurde verhaal waarop ie is gebaseerd klinkt nochtans geweldig en de acteerprestaties van de cast zijn indrukwekkend. Wat is dan het probleem?

Laten we eerst even uitzoomen. Filmjaar 2016 (van Oscars tot Oscars, februari tot februari) wordt heel matig onthaald. Het geklaag richt zich vooral op het gebrek aan kwalitatieve films, een mening waar ik me grotendeels bij kan aansluiten. Hell or High Water was misschien wel de eerste film die unaniem positief werd onthaald. Mede daarom keek ik erg uit naar Free State of Jones.

Over wat gaat de film?

De film draait rond Newton Knight (McConaughey) die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog deserteert uit het kamp van de Confederatie (de Zuidelijke Staten). Daarop staat de doodstraf, dus trekt Newton zich met lotgenoten en zwarten terug in een moeilijk bereikbaar moeras. De bende wordt steeds groter en uiteindelijk richten ze hun eigen vrije staat op waar blanken en zwarten gelijk zijn.

© newyorker.com

© newyorker.com

Matig kostuumdrama

Hoge verwachtingen zijn echter zelden een geschenk voor een film. Moest Free State of Jones op een zondagnamiddag op History Channel te zien zijn, dan zou ik ‘m waarschijnlijk aanraden. Want zoals gezegd: het is een interessant verhaal. Net daarom is het zó jammer dat ze er een saai en veel te lang kostuumdrama van hebben gemaakt.

De film had een budget van $50 miljoen, maar ziet er toch uit als een tv-film. Het hoofdprobleem zijn de monologen van mr. McConaughey. Ik schat dat zo’n 80% van het script door hem wordt gezegd. Emotioneel, stoer en voor een grote groep vertelt hij keer op keer dat ze moedig moeten zijn, erin moeten geloven, etc. De rest staat er dan wat bij.

Free State of Speeches

Ik heb geen probleem met speeches. Bij veel films zijn ze het hoogtepunt (Al Pacino in Any Given Sunday, Edward Norton in 25th Hour, R. Lee Emey in Full Metal Jacket). Maar in Free State of Jones zijn ze het enige punt. Elke samenkomst, begrafenis, opstand, overwinning… Elke keer neemt McConaughey het woord en elke keer duurt het o zo lang. O zo té lang.

Er zitten goeie scènes in de film (de eerste 5 minuten!), maar die voelen aan alsof ze in sneltempo worden afgehaspeld. Staat dat echt in het script? Oké, even wat actie dan en daarna snel… nog… een… speech! Zucht. Free State of Jones is een gemiste kans, meer kan ik niet concluderen. Bekijk ‘m enkel op een zondagnamiddag als het regent of als drinking game met a-shot-for-every-speech.

Bekijk hier de trailer.

© vipfanauctions.com

© vipfanauctions.com

No more articles
pin-it